Colocviul Național de Critică și Exegeză SRSFF

Sâmbătă 10 noiembrie 2018, ora 10.00, Sala Mare a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr.38, sector 1, București va găzdui Colocviul Național de Critică și Exegeză SRSFF „Ion Hobana” 2018, ediția a IX-a și Premiile Naționale SRSFF Hobana 2018.

Tema colocviului este Clone, androizi, ciborgi și mutanți. Evoluție sau revoluție?

Fundamentul referatelor este dat de un citat din Francis Fukuyama, omul de știință și autorul american cunoscut pentru cartea sa Sfârșitul istoriei și ultimul om, în care a susținut că răspândirea la scară mondială a democrațiilor liberale și a capitalismului Occidental și a stilului său de viață ar putea semnala punctul final al evoluției socioculturale a umanității și ar deveni forma finală a guvernării umane.

Ceea ar trebui să luăm în serios e ideea că următorul stadiu al istoriei va include nu doar transformări tehnologice și organizaționale, ci și transformări fundamentale ale conștiinței și identității umane. Iar aceste transformări ar putea fi atât de fundamentale, încât să pună sub semnul întrebării însuși termenul „uman”. A Doua Revoluție Cognitivă va crea un tip complet de conștiință și-l va transforma pe Homo Sapiens în ceva cu totul diferit.
Ingineria genetică va crea o castă de supraoameni care va face sclavi din noi ceilalți?

Bio-dictaturile vor clona în miliarde de exemplare soldați neînfricați și executanți obedienți? Vor crea oameni artificiali, androizii menționați deocamdată numai în science fiction? Omenirea va fi împărțită pe veci în caste genetice sau noi specii umane vor apărea? Vor exista mutanți spontani sau se va recurge la inducerea de mutații în masă?

CÂT TIMP MAI AVEM? CEI CARE NU SUNT SPERIAȚI DE ACEASTĂ ÎNTREBARE, E SIGUR CĂ NU AU REFLECTAT VREO CLIPĂ LA EA.

Francis Fukuyama

Referatele sunt așteptate până pe data de 1 noiembrie 2018. Confirmările de participare se trimit pe aceeași adresă.

Follow and like: